Pass og stell av instrument

Korpset bruker mye penger og tid på å fornye og reparere instrumentene våre. Derfor er det så viktig både for spillegleden og økonomien at vi tar godt vare på dem.

Søk råd og veiledning hos spillelæreren din

Vi foreldre som hjelper til med korpset og instrumentene er noen "glade" amatører. Din instruktør eller spillelærer er proffe folk som kan mye om akkurat ditt instrument. Be om råd, spør og grav etter tips og info om hvordan du best holder instrumentet ditt i "topp form".

Mener spillelæreren din et eller annet om instrumentet som vi trenger å vite så gi beskjed til instrumentansvarlig. Kontaktinfo finnes under "Kontakt oss".

Hvis uhellet er ute

Ved skader/vedlikehold skal i utganggspunktet den enkelte sørge for å levere instrument til reperasjon, men alltid i samråd med instrumentansvarlig. Kanskje det er noe vi kan fikse selv, eller så gir vi beskjed om hvor instrumentet skal repareres.

Hvis munnstykket ditt sitter fast, så ikke be mor og far om hjelp! Vent til neste øvelse. Korpset har verktøy som løsner munnstykket.

Korpsets instrumenter er forsikret gjennom NMF. 
Meld fra til instrumentforvalter hvis instrumentet ditt blir skadet, tapt eller stjålet. Korpsstyret sender inn skadeskjema.

Råd for vedlikehold for treblås- og messinginstrumenter

Klarinett

Utvendig vedlikehold: Etter at det er spilt med klarinetten vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit  å bruke en myk klut for å få den ren igjen. For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) kan det være greit  bruke vattpiner (Q-tips), men vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene.

Innvendig renhold: Etter at du har spilt på klarinetten skal den tas fra hverandre og hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler klarinetten er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken. Når du legger fra deg klarinetten skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et klarinettstativ som du setter instrumentet på. Husk at klarinetter er ømfintlige og at vedlikehold er meget kostbart.

Fløyte

Rengjøring av tappene: Langfløyten består av tre deler. På to av disse er det tapper, dvs. den delen som skyves inn i en annen del. Tappene gjøres ren med litt White Spirit på en klut. På denne måten blir de også smurt.

Utvendig rengjøring: Etter at det er spilt med fløyta vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit å bruke en sølvpusseklut for å få den ren igjen. For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) kan det være greit å bruke vattpinner (Q-tips). Vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene. Du må ikke vaske fløyta i såpevann. Putene tåler ikke den behandlingen.

Innvendig renhold: Når du spiller på fløyten blir det mye fuktighet inne i den. Dette må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Gjør godt rent innvendig. Når du setter sammen og deler fløyta er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig slik at du ikke klemmer mekanikken. Når du legger fra deg fløyta skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned. En annen løsning er å gå til anskaffelse av et fløytestativ som du setter fløyta på. Husk fløytene er meget skjøre og vedlikehold er kostbart.

Saxofon

Utvendig rengjøring: Etter at det er spilt med saxofonen vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit å bruke en myk klut for  å få den ren og blank igjen. For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) kan det være greit å bruke vattpinner (Q-tips). Vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene. Du må ikke vaske saxofonen i såpevann o.l. Putene tåler ikke denne behandlingen.

Innvendig renhold: Når du spiller på saksofonen blir det mye fuktighet inne i den. Denne må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Gjør godt rent innvendig! Sett inn korken på munnstykket med korkfett før du setter munnstykket på. Når du setter sammen og deler saxofonen er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…). Vær meget forsiktig, slik at du ikke klemmer mekanikken. Når du legger fra deg saxofonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen du sitter på og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et saksofonstativ som du setter instrumentet på. Husk at saxofonene er meget ømfintlige og at vedlikehold er kostbart.

Kornett/Trompet/Tenorhorn/Bariton/Tuba

Rengjøring av ventiler: Ventilene gjøres rene med lunket vann, eventuelt tilsatt litt mild håndsåpe NB! IKKE ZALO ELLER ANNET OPPVASKMIDDEL! Fast grønnsåpe oppløst i vann er å foretrekke. Etter rengjøringen settes ventilene inn med ventilolje før de settes på plass. Husk å sette ventilene på riktig plass (merket med nummer) ?  ? skyv ventilen forsiktig ned og vri til du hører et „klikk“.

Utvendig og innvendig rengjøring: Etter at det er spilt med instrumentet vil det være fingermerker på dette. Da kan det være greit å bruke en myk klut for å få instrumentet blankt og rent igjen, og for å unngå at lakken ødelegges. Messinginstrumenter trenger regelmessig vask og vedlikehold. Vær forsiktig når du skal vaske instrumentet slik at du ikke påfører støt og slag. Ta ut alle ventiler, bunnknapper og bøyler. Bruk ikke rå makt, delene skal løsne lett uten bruk av tenger og lignende. Legg instrumentet og delene i mildt såpevann. Fast grønnsåpe oppløst i vann er å foretrekke. NB! IKKE ZALO ELLER ANNET OPPVASKMIDDEL!! Skyll godt i lunket vann for å fjerne alle såperester. Tørk utvendig med en myk klut for å unngå skjolder. Du må kanskje snu og vende noen ganger på instrumentet for å få ut alt vannet. La instrumentet og alle delene tørke godt innvendig. Før du setter sammen alle deler setter du hver enkelt bøyle inn med bøylefett, og ventilene med ventilolje (Pass på å sette alle deler på riktig plass).

Munnstykket er viktig for  å få en god klang i instrumentet. Det blir alltid kondens i munnstykket når man spiller. Er det også rester av mat og brus, vil dette føre til tæring i munnstykket og nedsatt kvalitet på klangen. Legg munnstykket i lunket såpevann, rengjør med en munnstykkebørste og skyll godt. Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen du sitter på og aldri med schallstykket ned! Husk at instrumentet er kostbart å reparere.

Trombone

Bortsett fra sliden behandles trombonen som Kornett og Trompet. Sliden er spesielt utsatt for støv og skitt som lett kan lage riper og hakk i glideflaten.

Smøring av sliden: Sliden kobles fra resten av instrumentet og skylles omhyggelig i lunket vann flere ganger. Den ytre del av innertrekket tørkes av med en myk klut som ikke loer. Tilsett litt slidekrem på hvert tekk. Ikke bruk olje!! Slidekrem skal fordeles jevnt over hele trekket. Et for tykt kremlag fører til et tungt og tregt trekk. Sliden må tørkes av foran hver gang den smøres. Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med schallstykket ned! Husk at instrumentet er kostbart å reparere.

Nyeste kommentarer

29.11 | 13:25

Hei. En kjøper av Mortensrud skolemusikkorps’ julekalender vippset ved en feil kr 150 til dere igår! Kunne dere Vippse oss tilbake? Vipps 55915. Tusen takk! Beklager!

19.09 | 07:38

Blir det noe høstloppemarked i år - 2021?

06.01 | 10:17

Vet dere om det blir noe loppemarked våren 2021? Uansett, finnes det noen mulighet for å levre inn lopper allerede nå? Mvh Nina Reiersen

08.09 | 08:00

Hei! Er det planlagt noe loppemarked for høsten 2020, eller er alt corona-utsatt?

Del denne siden